Açelya Çiçeği Bakımı
Bahçelerde ve balkonlarda sıklıkla yetiştirdiğimiz açelya çiçekleri kokusuz çiçeklerdir. Farklı birden çok renge sahip olan açelya çiçeği ilkbaharda ortaya çıkar ancak çiçeklerini belirli bir süre korur. Açelya çiçeği fundagiller familyasına aittir ve anavatanı Asya ve Amerika’nın Kuzey bölgesidir.
Açelya Çiçeğinin Anlamı:
Açelya çiçeği sevilen kişiye duyulan özlemi, aşık olunan kişiye uzak olmanın verdiği üzüntü ve acıyı ifade eder.
Açelya Çiçeği Bakımı
Toprak
Açelya çiçeği daha çok organik olarak zengin ve humuslu topraklarda yetişmeyi tercih eder. Doğal toprak çeşitleri tercih edilmeli ve ek vitamin verilmesi tavsiye edilmez. Doğada yetiştiği toprak çeşitleri göz önünde bulundurulduğunda çürümüş bitki kalıntılarının olduğu topraklarda daha sağlıklı ve verimli yetişir.
Sulama
Açelya çiçeği özellikle kış aylarında soğuktan korunmalıdır ve susuz bırakılmaması gerekmektedir. Aynı zamanda kış aylarında musluk suyu yerine oda sıcaklığında su ile sulama işlemi yapılmalıdır. Yaz aylarında ise çiçeğin susuz kalmasını engellemek için haftada en iki kere sulanmalıdır. Sulama işlemi bir düzene oturtulmalı, her zaman aynı gün ve aynı ölçüde su konulmalıdır. Sulama işleminde su bitkinin her alanına ulaştırılmalıdır. Açelya çiçeğinde büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulama için kullanılan kap ve su miktarı değiştirilmemelidir.
Işık
Açelya çiçeği doğrudan güneş ışığına, karanlık ve gölge alanlara maruz kalmamalıdır. Açelya çiçeğinin daha sağlıklı büyüyebilmesi için aydınlık ama direk güneş ışığına maruz kalmayan alanlara yerleştirilmelidir. Açelya çiçeği diğer çiçekler gibi güneş ışığına doğru yöneleceğinden sürekli saksıyı çevirmelisiniz. Saksıyı çevirme işlemi açelya çiçeğinin her bölgesinin eşit güneş ışığı almasını sağlayacaktır.
Saksı
Açelya daha çok bir saksı çiçeği olarak günlük yaşamımızda yerini alır. Açelya çiçeğinin saksı değişimini ve toprak değişimini 2-3 yılda bir yapmanız yeterli olacaktır.
Açelya Çoğaltma Yöntemi
Açelya çiçeğini çoğaltmanın birden fazla yöntemi vardır. Bu yöntemlerden bir tanesi köklerine ayırma yöntemidir. Bu yöntemde çiçeğimizi yavaşça saksıdan çıkarıyoruz ve topraktan çıkan köklerde üstlere doğru uzanan filizler ortaya çıkmış olacak. Bu filizleri ayrı saksılara ekerek açelya çiçeğinin çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.Bir diğer yöntem ise tepe çeliği yöntemidir. Bu yöntemde açelya çiçeği dallarının tepesinden belirli bir santim kesilir ve saksılara ekilir.
Yorum Yap